Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=I_65LYLzvvI&feature=player_embedded

ΑΝΤΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥ
Μέχρι πού θα έφθανες για να υπερασπιστείς τα ήθη σου και τα έθιμά σου; Τη θρησκεία σου, τα αρχαιοελληνικά σου ιδεώδη; Τί είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να διασώσεις τις παραδόσεις σου; Τελικά γιατί έχει σημασία για σένα πόσο απευθείας απόγονος του Μεγ' Αλέξανδρου είναι ένας άνθρωπος προκειμένου να είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικός; Δεν σε ρωτάω τί θα θυσίαζες για την πατρίδα σου γιατί ξέρω ότι θα πεις "τα πάντα" μόνο που δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως όταν λέμε "πατρίδα" εννοούμε το ίδιο πράγμα. Πατρίδα με ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ή Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια; Πίστεψέ με η απόσταση σε αυτά τα δύο τρίπτυχα μόνο με έτη φωτός μπορεί να μετρηθεί. Με γήινους όρους δηλαδή δεν μετριέται.

Μακελειό στη Νορβηγία. Άφωνη η κοινή γνώμη. Συγκλονισμένος όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Η δολοφονική επίθεση. Ανατριχιαστικές οι πρώτες δηλώσεις του μακελάρη. Ένα ταραγμένο μυαλό.
Αν δεν ήσαν ακριβώς αυτοί οι τίτλοι των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων (τα οποία τώρα τελευταία αποφεύγω να παρακολουθώ για λόγους προστασίας του πολίτη, εμένα δηλαδή), είμαι σίγουρη ότι θα ήσαν κάποιοι παρόμοιοι τίτλοι ίσως περισσότερο ευφάνταστοι, ίσως λιγότερο.

Όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις τρομερές δολοφονίες.
Ανάμεσά τους, ανάμεσά μας, ξέρω πολύ καλά και θα παραδεχτείτε ότι ξέρετε κι εσείς, πως ζουν και κινούνται άνθρωποι σαν κι εμάς, δηλαδή με δυο χέρια και δυο πόδια, μια μύτη, ένα στόμα, δυο αυτιά και δυο μάτια αλλά με διαφορετικό μυαλό, διαφορετικές σκέψεις, διαφορετικές απόψεις πολλές φορές το ίδιο ειδεχθείς κι (εν δυνάμει) αποτρόπαιες με τις μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία.
Άνθρωποι που μαζί με τον "αποτροπιασμό" τους σίγουρα θα συμπλήρωναν "ε, όχι κι έτσι ρε παιδί μου"!!! Δηλαδή πώς ρε παιδί μου; Όχι 100 νεκρούς αλλά πόσους; Έναν, δύο, δέκα, είκοσι; Ποιό είναι το όριό σου; Κανένας νεκρός, όλοι στη θάλασσα κι ας φροντίσει ο κακός μας ο καιρός; Όλοι στα νησιά με λίγους κατοίκους κι αφού δεν θα δουλεύουν που δεν θα δουλεύουν δεν πάνε για ψάρεμα;
Σέβομαι την άποψή σου ακόμα κι αν έχει μεγάλη δόση υπερβολής, καταλαβαίνω και το φόβο σου για την ασφάλειά σου και την ασφάλεια των παιδιών σου. Τους έχω κι εγώ αυτούς τους φόβους, δεν κάνω την έξυπνη. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές αγανακτείς και παίρνεις ακραίες θέσεις επειδή βλέπεις την εγκληματικότητα να γιγαντώνεται, προστασία δεν έχεις και προσπαθείς να θωρακιστείς πίσω από θέσεις που ΟΜΩΣ σιγά σιγά θα γίνουν ιδέες.

Προσωπικώς έχω ακούσει απίστευτες θεωρίες με τις οποίες προσπαθείς να "ντύσεις" το φόβο σου. Φράσεις όπως η παρακάτω "Από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν έρχονται σκουπίδια, αν ερχόντουσαν από κάποια άλλη χώρα που να υπάρχει πολιτισμός να έχω να κερδίσω κάτι δεν θα με πείραζε"!!! Ένας πολιτισμένος Νορβηγός γκουντλούκινγκ πώς θα σου φαινόταν γι'αρχή; Ή μήπως ο μόνος λαός τον οποίο αναγνωρίζεις για πολιτισμένο είναι ο ελληνικός;

Επίθεση για το "φασισμό" της αριστεράς που "έκανε χαμό" για τις δηλώσεις Σαββόπουλου σας ορκίζομαι τη δέχθηκα στο πετσί μου. Καλά εγώ δεν μασάω, επέστρεψα αυτούσιο το χαρακτηρισμό.

Το θέμα όμως δεν είμαι εγώ. Θα σε ακούσω, δεν έχω θέμα, θα σου απαντήσω, εκεί κι αν δεν έχω θέμα. Κι αν το ζητούμενο είναι να συνενοηθούμε θα τα καταφέρουμε δεν ανησυχώ γι'αυτό. Αν δεν θέλουμε να συνενοηθούμε ώρα καλή στην πρύμνη σου κι αέρα στα πανιά σου.

ΟΜΩΣ

σκέφτηκες πως κάθε φορά που αμολάς την παπαριά σου για ό,τι σκούρο κινείται γύρω μας και για όποιον δεν λέει "θεός" αλλά "αλλάχ" αυτός που σε ακούει μπορεί και να μην έχει καλό επεξεργαστή στο μυαλό; ότι μπορεί να έχει κάποιο κύτταρο καμένο; πως όταν εσύ βαφτίζεις τις ιδεοληψίες και τις εμμονές σου "απόψεις"  αυτός "διαβάζει" πίσω από τις λέξεις και ετοιμάζει το οπλοστάσιό του, κι ακονίζει τα μαχαίρια του;

O Νορβηγός δεν έπεσε από τον Άρη. Η ίδια κοινωνία που πολλοί κάποτε θαυμάσαμε, αυτή η ίδια τον γέννησε. Οι "ιδέες" του σ' αυτήν την ίδια κοινωνία δημιουργήθηκαν. Η "θεωρία" του δομήθηκε ενώ απολάμβανε τα ίδια δικαιώματα και παροχές με τα μετέπειτα θύματά του.

Κι όταν η βίδα άρχισε να λασκάρει; Γιατί σίγουρα κάποια βίδα θα λάσκαρε. Οι γνώσεις μου για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν επαρκούν για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ούτε είναι δουλειά μου να το κάνω.

Ε λοιπόν όταν η βίδα λάσκαρε το πήγε μερικές .....δολοφονίες παρακάτω.

Γι' αυτό σου λέω. Η φράση "δεν είπαμε κι έτσι ρε παιδί μου" που είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε ακούσει από κάποιους άλλους ανθρώπους, φίλους, λιγότερο φίλους, γνωστούς, συγγενείς, συναδέλφους, γειτόνους, είναι ένα από τα πρώτα βήματα που οδηγούν στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό κι εντέλει στο φασισμό. Αυτό που έκανε ο Νορβηγός είναι το τελευταίο βήμα. Άραγε είναι το τελευταίο;



1 σχόλιο:

  1. Ο Νορβηγός, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι μόνο η αρχή και τρομάζω που το λέω, αλλά πολλά ξεσκεπάστηκαν για τις 'πολιτισμένες' Σκανδιναβικές χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή