Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΟΚ

Κόντευα να πέσω "τ' ανάσκελα" που λένε, μ' αυτά που είδαν τα ματάκια μου σε μια βόλτα που έκανα στα σοσιαλμίδια.
Καυγάδες, μαλλιοτραβήγματα, βρισίδια και φυσικά το all time classic πλέον "είσαι φασίστας, ναζιστής, ακροδεξιός" με την πεποίθηση ΠΆΝΤΑ πως όλο αυτό το πακετάκι είναι κριτική. Εμετικοί χαρακτηρισμοί και βρισιές που εκτοξεύονται από δεξιοπασοκοποταμίσιους σε ...συριζαίους ή/και απλούς ψηφοφόρους αλλά και από υποστηρικτές της καινούργιας κυβέρνησης στους δεξιοπασοκοποταμίσιους. 

Ή που αλληλοεκτοξεύονται "ενδοοικογενειακά". 

Λοιπόν ψτ... έχουμε και λέμε:
Άλλο κριτική στην καινούργια κυβέρνηση που, παρότι ούτε μήνα δεν έκλεισε, όχι μόνο δικαιούσαι αλλά κι επιβάλλεται να την περάσεις πριονοκορδέλλα κι άλλο εκ προοιμίου ανυπόστατες κατηγορίες στηριζόμενες σε φήμες/ψέμματα και σε όλο το διεθνές κι εγχώριο πρασινομπλέ think tank. Όταν δε όλο αυτό το "σετάκι" συνοδεύεται από την αποθέωση του παρελθόντος, της προηγούμενης πολιτικής αλλά και των κομμάτων/προσώπων που μας οδήγησαν ως εδώ ώστε η καινούργια κυβέρνηση να μην έχει και πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερο, τότε η επιστήμη της ανθρωπογνωσίας σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Άλλο "περνάω πριονοκορδέλα" την κυβέρνηση κι άλλο βρίζω με τα χειρότερα λόγια αυτούς που/και επειδή την ψήφισαν. Επίσης, άλλο είναι να χαίρεσαι (αντί να λυπάσαι) επειδή νομίζεις πως κοροϊδεύει τους ψηφοφόρους της - ωστόσο δεν βλέπω ικανοποίηση για τη στροφή εφόσον πίστευες πως "αυτά που υποσχέθηκε" ήταν ανεφάρμοστα - κι άλλο να μην λυπάσαι που (ή έστω ν' αναγνωρίζεις πως) οι προηγούμενοι είναι αυτοί που τα καθιστούν ανεφάρμοστα.
Παράνοια έτσι;


Οι υποστηρικτές του παρελθόντος κάνουν ξέφρενα πάρτι επειδή θεωρούν πως απογοητεύονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (λες και ξέρουν για ποιό λόγο ακριβώς ψήφισε ο καθένας απ' αυτούς). Επίσης ξερνούν χολή καθυβρίζοντας αυτούς τους ψηφοφόρους ως φασιστερούς, αριστεροχουντικούς, κρυπτοναζιστές, συριζοχρυσαυγίτες, εθνικιστές, κομματόσκυλα αλλά και κομμούνια (ω ναι, παίζει κι αυτό) κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. ΠΆΝΤΑ βέβαια με την πεποίθηση πως όλα γίνονταν ολόσωστα τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς να ψελλίζουν ούτε ΜΙΑ λέξη κριτικής στους προηγούμενους ή αυτοκριτικής επειδή τους υποστήριζαν για χρόνια. Τη στιγμή που απαιτούν (κιόλας) αυτοκριτική από τους ψηφοφόρους ή/και υποστηρικτές της καινούργιας κυβέρνησης η οποία δεν έχει κλείσει καν ένα μήνα. Γιατί; Επειδή τους χάλασαν τη σούπα μάλλον.
Κι ενώ θεωρούν μέγα λάθος την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος δεν θυμάμαι ΠΟΤΕ να παραδέχτηκαν κάτι τέτοιο για τη δική τους επιλογή των άλλων κομμάτων που έφεραν τόσα και τόσα δεινά στη χώρα, καταστρέφοντας οικογένειες, νοικοκυριά, μικροοικονομίες, κοινωνικό ιστό, υγεία, παιδεία, περιβάλλον. Τα πάντα όλα.


Στον αντίποδα τώρα...
..."οπαδοί"/υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται επίσης. Ορισμένοι μάλιστα εκτοξεύοντας στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις τις ίδιες ...φιλοφρονήσεις που τους αποδίδουν οι δεξιοί/πασόκοι.


Ε λοιπόν κι εδώ μια απ' τα ίδια...
...άλλο κριτική στην κυβέρνηση κι άλλο ξέσκισμα όσων δεν έχουν λόγο να κρίνουν προς το παρόν την κυβέρνηση.
...άλλο υποστήριξη στην κυβέρνηση κι άλλο η εκτόξευση εμεσμάτων επειδή κάποιοι δεν το κάνουν.
...άλλο η αντιπαράθεση με τους νοσταλγούς/υποστηρικτές της προτεραίας κατάστασης κι άλλο οι ύβρεις "φασίστα, ναζί, γερμανοτσολιά" προς αυτούς.


Να θυμίσω δε σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κυβέρνηση. Κι όταν η έως τώρα πολιτική αυτής της κυβέρνησης - θεωρητικά και δημοσκοπικά πάντα - έχει την υποστήριξη (καλώς ή κακώς) του 80% των πολιτών τότε τα πεπραγμένα ή μη πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτής δεν αφορούν πια μόνο το ίδιο το κόμμα που τη σχημάτισε και τα μέλη του. 

Για την ακρίβεια αφορούν μόνο στο βαθμό που και αυτοί είναι πολίτες αυτής της χώρας. 
Κι επειδή αυτό το κόμμα έγινε πια κυβέρνηση πώς προκύπτει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι στο απυρόβλητο; Ποτέ και κανένα κόμμα το οποίο ασκεί κυβερνητική (προσωρινή) εξουσία δεν μπορεί να απαιτεί συμπόρευση "αβλεπί".
Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι πως οι ψηφοφόροι της καινούργιας κυβέρνησης δεν είναι καρμπόν ο ένας του άλλου ούτε ομοϊδεάτες. Και γιατί άλλωστε να είναι;

Δεν λέω να μη συζητούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, δεν εννοώ να μην αντιπαρατίθενται, δεν πιστεύω πως πρέπει να κάνουν γαργάρα όσα τους ενοχλούν. Αν και κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ νωρίς για να προλάβει κανείς να ενοχληθεί και μάλιστα σφόδρα. Ωστόσο είναι πιθανόν κάποιοι να ...ψυχανεμίζονται προς τα πού πάει το πράγμα, να την σακουλεύονται δηλαδή τη δουλειά. Όμως τότε θα πρέπει ν' ανέχονται τους ...άλλους - τους "κακούς" - που προεξοφλούν παταγώδη αποτυχία και χαίρονται κι από πάνω.
Γιατί χαίρονται; Γιατί έχασαν προνόμια ή γιατί δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν.
Και γιατί λυσσομανούν κάποιοι χούλιγκανς της νέας κυβέρνησης;
Ίσως επειδή φοβούνται πως δεν θα προλάβουν να αποκτήσουν και αυτοί προνόμια που τόσοι άλλοι απήλαυσαν στο παρελθόν χάρη στην κομματική τους ένταξη στα κόμματα της συμφοράς, πως δεν θα καταφέρουν να λάβουν οφίτσια και εξουσία με τη βούλα. Αυτή η "βούλα" είναι που τους καίει, γι' αυτήν κόπτονται. Γιατί με χωρίς τη βούλα η εξουσία που είχαν "σφετεριστεί" τους φαινόταν λίγη. Ποιά εξουσία; Αυτή που μερικοί ετσιθελικά ασκούν έτσι κι αλλιώς πάνω στον πιο αδύναμο: κάποιος "γονιός" στο παιδί του, κάποιος σύζυγος στην σύζυγο, κάποιος δάσκαλος στον μαθητή και κάποιο αφεντικό στον υπάλληλό του.
Ή λυσσομανούν από εγωισμό και μόνον.
Καμία όμως από τις παραπάνω συμπεριφορές δεν συνάδει με την καθόλα ευγενή κι ανιδιοτελή στάση "στηρίζω την επιλογή μου μέχρι εκείνο το σημείο που εγώ έχω ορίσει μέσα μου". Το σημείο αυτό είναι συνάρτηση των λόγων για τους οποίους κάποιος πολίτης επέλεξε ένα κόμμα για του "αναθέσει" κυβερνητικό έργο. Στη συνείδηση κάποιων πολιτών ψήφος σε ένα κόμμα δεν σημαίνει εμπιστοσύνη σε αυτό (ειδικά αν δεν έχει κυβερνήσει ξανά) αλλά πρόσκαιρη παραχώρηση εντολής διακυβέρνησης και ιδιότυπη εξουσιοδότηση κι ελπίδα να πράξει έστω το ελάχιστο των υποσχέσεων ώστε να βοηθηθεί η κοινωνία 
ν' αλλάξει σελίδα.

Είναι περισσότερο από σαφές, τώρα που πια κοντεύει να σχηματιστεί το παζλ και να έχουμε ολόκληρη την εικόνα, ότι οι προηγούμενοι καρπαζοεισπράχτορες, με τις ...ρεαλιστικές και ...εφικτές πολιτικές τους, μας έχουν δέσει χειροπόδαρα και τόσο σφιχτά ώστε να μην μπορούμε ούτε το κεφάλι μας να κουνήσουμε, έστω μόνο για μια ανάσα.
Η δική μου γνώμη λοιπόν είναι πως ακριβώς γι' αυτήν την ανάσα ψήφισαν οι περισσότεροι το κόμμα αυτό. Έδωσαν την ψήφο τους και προς το παρόν δείχνουν ανοχή στην κυβέρνησή του επειδή, για την ώρα, το μόνο που επιζητούν είναι το σχοινί με το οποίο είναι δεμένοι κάπου να χαλαρώσει, κάπου να τριφτεί, να φθαρεί ώστε να προσπαθήσουν να λυθούν κατ' αρχήν και μετά να μπορέσουν σιγά σιγά να κάνουν μισό βηματάκι παραπέρα.
Θα προκάνουμε άραγε;

Και είναι ακόμη περισσότερο σαφές πως ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν μπήκε μόνο (σαν κύριος) από την πόρτα αλλά μπαίνει διαρκώς κι απ' το παράθυρο. Κι αν δεν σταματήσει όλο αυτό το πανηγύρι θα μπαίνει απ' όποια χαραμάδα βρει.

Πάντως οι υποστηρικτές/νοσταλγοί της προηγούμενης κατάστασης καλό θα είναι να έχουν υπόψιν τους πως οι προηγούμενοι αρχηγοί τους, αν ποτέ επιστρέψουν, δεν θα επιστρέψουν μόνοι. Θα έχουν κι ένα ωραιότατο και πάρα πολύ ωραίο χρυσόμαυρο δεκανίκι που καραδοκεί (όπως και οι ίδιοι) για κάποιο στραβοπάτημα, για κάποια θεόσταλτη εκτροπή, για μια επιστροφή στα παλιά ώστε ν' αποκτήσουν αργά ή γρήγορα οι ναζί το πάνω χέρι και να επιβάλλουν όποτε κι όπως γουστάρουν αντ' αυτών την τάξη. Κι αυτό το δεκανίκι δεν θα τους "στηρίζει" για πολύ αλλά πολύ σύντομα θα στραφεί και εναντίον τους.

Όσο για τους χαρακτηρισμούς "κρυπτοφασίστα, φασιστερέ, κρυπτοναζιστή, ναζιστοσυριζαίε, αριστεροχουντικέ" ή στον αντίποδα "χουντόσπερμα, φασίστα, ναζιστή, κρυπτοχρυσαυγίτη, γερμανοτσολιά" αυτοί θα πρέπει το γρηγορότερο να σταματήσουν προτού οδηγηθούμε σε μονοπάτια από τα οποία δεν έχει επιστροφή. 
Άσε που στο τέλος θα μπερδευτώ κι εγώ τελείως και δεν θα μπορώ να υπολογίσω πόσοι άραγε μη ναζί, μη φασίστες, μη χρυσαυγίτες έχουμε απομείνει σ' αυτή τη χώρα.
Αλλά ποιός νοιάζεται για μένα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου